Aterialaskuri Stantonin menetelmän avuksi

Stantonin menetelmän mukaisten aterioiden koostaminen alkuun on hieman haastavaa, sillä muistettavaa on paljon. Olen julkaissut omia suosikkireseptejäni, minkä lisäksi olen rakentanut Excel-laskurin (linkki alla), joka huomioi menetelmän keskeisimmät osa-alueet: natriumin ja kaliumin suhteen, eläinperäisen leusiinin määrän sekä makrojakauman.

Laskuri perustuu Finelin tietokantaan ja olen pyrkinyt suodattamaan sen niin, että saatavilla on vain migreenikoille soveltuvia ruoka-aineita. En ole tarkastuttanut listaa missään, joten laskurissa voi olla virheitä. Sieltä voi myös puuttua jotain, mikä on Stantonin menetelmän mukaista. Leusiiniarvoja Finelistä ei valitettavasti saa, joten ne perustuvat laskennalliseen 7 % arvioon proteiinimäärästä, mikä tuntuu olevan eläinperäisten tuotteiden alaraja. Jos jokin epäilyttää, suosittelen katsomaan antaako Stantonin menetelmässä suositeltava Cronometer-sovellus samat tulokset. Muistathan myös, että jos pyydät Stantonin FB-ryhmässä apua, he haluavat ruoka-ainetiedot yhdysvaltalaisen ruokatietokannan (NCCDB) mukaisena, joten Finelin käytöstä ei ole silloin apua. Vie siis tällöin syömiesi aterioiden tiedot Cronometeriin, ota sieltä kuvakaappaukset ja pyydä sen jälkeen ryhmässä apua.

HUOM! Todennäköisesti bongaan jotain epätarkkuuksia tai virheitä jossain kohtaa laskurista ja päivitän silloin uudemman version yllä olevaan linkkiin. Jos huomaat jotain virheitä, niin laita matalalla kynnyksellä sähköpostia katja[at]migreeniblogi.fi. Linkin takaa löytyy tällä hetkellä versio 9.1.2023.