Ketogeeninen ruokavalio migreenin hoidossa

Ketogeeninen ruokavalio tarkoittaa, että ravinnosta saatavien hiilihydraattien määrää rajoitetaan niin paljon, että keho alkaa tuottamaan rasvasta ketoaineita, joita se hyödyntää pääasiallisena energianlähteenä. Samalla verensokerin vaihtelut tasaantuvat ja moni kokee olonsa sen myötä energisemmäksi. Ketogeeninen ruokavalio kuuluu vähähiilihydraattisten ruokavalioiden perheeseen, ollen sen kaikista tiukin muoto.1

Tavallisella länsimaalaisella ruokavaliolla keho hyödyntää energianlähteenä glukoosia, jota se saa käyttöönsä hiilihydraattien pilkkoutuessa ruoansulatuskanavassa. Usein hiilihydraattien määrä tulisi rajoittaa alle 20–50 g/vrk, jotta ketoaineiden muodostuminen alkaa. Esimerkiksi yksi tomaatti sisältää noin 4 grammaa hiilihydraatteja ja yksi paprika noin 6 grammaa. Yksi omena, yksi leipäpala ja yksi peruna taas jokainen noin 15 grammaa. Käytännössä siis ketoosiin pääseminen edellyttää ruokavaliota, joka koostuu pääosin paljon rasvaa sisältävistä ruoista, kuten esimeriksi rasvaisesta lihasta, kananmunista, pähkinöistä, rasvaisista maitotuotteista, kookoksesta, avokadoista, oliiveista sekä vähähiilihydraattisista kasviksista ja pienessä määrin marjoista. Sen sijaan viljatuotteet, juurekset, hedelmät, mehut sekä kaikki sokeripitoiset tuotteet tulisi jättää pois. Ketoosi edellyttää myös, että proteiineja syödään kohtuudella, sillä proteiinit pilkkoutuvat osittain glukoosiksi. 1 Alla olevalta videolta voi kuunnella tarkemmin, mitä ketoosi tarkoittaa ja mitä kehossa silloin tapahtuu, jos tieteellisempi puoli kiinnostaa.

Ketogeeninen ruokavalio on yksi tutkituimpia migreeniruokavalioita, joskaan se ei vielä takaa kauheasti, sillä migreenistä ja ruokavalioista tehty tutkimus on yleisesti ottaen vähäistä ja jokseenkin heikkolaatuista. Minusta hieman yllättävää on kuitenkin se, että ruokavaliotutkimuksia löytyy muutama lähes 100 vuoden takaa, mutta sitten välissä on lähes 80 vuoden tauko, ennen kuin seuraava tutkimus on julkaistu. Luulisi, että välissäkin olisi tutkittu, sillä vanhojen tutkimusten tulokset olivat lupaavia:

  • Vuonna 1928 julkaistussa tutkimuksessa2 23 migreenistä kärsivää osallistui tutkimukseen, jossa testattiin ketogeenisen ruokavalion vaikutusta. Kolme henkilöä ei noudattanut ruokavaliota. Jäljelle jääneistä 9 eli lähes puolet sai helpotusta migreeniinsä.
  • Vuonna 1930 julkaistussa tutkimuksessa3 51 kroonista migreeniä sairastavaa osallistui tutkimukseen, jossa rajoitettiin sekä hiilihydraatteja että kaloreita useamman kuukauden ajan. Tutkimuksen mukaan päänsärkypäivien määrässä ja kohtauslääkkeiden käyttömäärissä tapahtui merkittävä vähenemä. 28 % osallistuneista sai kohtauksensa remissioon (eli kohtauksia ei ollut ollenkaan). Vaikutukset olivat nähtävissä vielä kolme kuukautta ruokavalion lopettamisen jälkeen.
  • Vuonna 2006 julkaistiin case-raportti4, jossa 43-vuotias kroonista migreeniä sairastanut nainen aloitti ketogeenisen ja kaloreita rajoittavan ruokavalion painonpudotusta varten ja hänen kohtauksensa katosivat kokonaan.
  • Vuonna 2010 julkaistiin tutkimus5, jossa kahdeksan 12–19-vuotiasta kroonisesta päivittäisestä päänsärystä kärsineistä ohjattiin ruokavaliolle, jossa hiilihydraatteja oli 15 grammaa/vuorokausi kolmen kuukauden ajan. Vain kolme henkilöä suoritti tutkimuksen loppuun asti. Kahdella heistä MIDAS-pisteet alentuivat.
  • Vuonna 2010 julkaistiin toinen case-raportti6, jossa kahden identtisen kaksosen useat neurologiset ongelmat, mukaan lukien migreenit, vähentyivät merkittävästi ketogeenisen ruokavalion myötä.
  • Myös vuonna 2013 julkaistiin case-raportti7, jossa kaksoset pudottivat painoa ketogeenisen ruokavalion avulla ja sen myötä migreenikohtaukset vähentyivät merkittävästi.
  • Kaksi vuotta myöhemmin sama tutkijaryhmä julkaisi tutkimuksen8, jossa 96 ylipainoista migreenikkoa jaettiin kahteen ryhmään: ketogeeniseen ryhmään ja kaloreita rajoittavaan ryhmään. Migreenikohtausten frekvenssi, päänsärkypäivien määrä sekä kohtauslääkkeiden käyttö vähentyvät kaikki merkittävästi ketogeenisessä ryhmässä. Tutkijat esittivät, että vaikutus saattoi johtua mitokondrioiden toiminnan muuttumisesta sekä kehon tulehdustilan pienentymisestä.
  • Vuonna 2016 sama tutkimusryhmä jatkoi työtään ja julkaisi tutkimuksen9, jossa he pyrkivät ensisijaisesti selvittämään, miksi ketogeeninen ruokavalio vähensi migreenikohtauksia. Tutkimukseen osallistui 18 henkilöä, joiden kohtausten määrä väheni tutkimuksen aikana huomattavasti. Heille tehtiin erilaisia mittauksia, joiden perusteella tutkijat esittivät, että ketogeenisen ruokavalion vaikutus johtuu aivokuorella tapahtuvista muutoksista.
  • Vuonna 2019 sama tutkimusryhmä julkaisi kaksi tutkimusta10,11: niistä ensimmäinen vastasi paljon vuoden 2016 tutkimusta ja sen perusteella epäilys aivokuoren roolista vahvistui. Toinen tutkimus oli satunnaistettu kaksoissokkotutkimus, johon osallistui 35 ylipainoista migreenikkoa. Tutkimuksen mukaan ketogeeninen ruokavalio voi olla hyödyllinen migreenin hoitokeino.

Tutkimustulokset ovat mielestäni hyviä ja puoltavat ainakin kokeilemaan ketogeenisen ruokavalion vaikutusta omaan migreeniin. Vaikka tarkkaa vaikutusta ei tunneta, on esitetty, että syynä voisi olla mitokondrioiden toiminnan muuttuminen8, tulehdustilan vähentyminen8, muutokset aivokuorella9,10 tai se, että tasaisempi verensokeri poistaa kehosta vähemmän natriumia12.

Olen käsityksessä, että nykyään ketogeeninen ruokavalio on jo tunnettu keino hoitaa migreeniä ja varmaankin yksi syy siihen on migreenilääkäri Josh Turknett, joka on kirjoittanut kaksi kirjaa aihepiiristä (katso ensimmäisestä tekemäni kirja-arvostelu). Hän myös myy migreenikoille suunnattua ruokavaliovalmennusta ja on ollut esimerkiksi puhumassa vuosittaisessa migreenikonferenssissa, Migraine World Summitissa. Myös tunnettu migreenilääkäri Alexander Mauskop suhtautuu positiivisesti hiilihydraattien vähentämiseen, joskin pitää ketogeenisen ruokavalion noudattamista hankalana ja suosittaa siksi vähähiilihydraattista ruokavaliota13. Migreenilääkäri Katy Munro mainitsee ketogeenisen ruokavalion kirjassaan, ja pitää sitä suositeltavana, kunhan ensin keskustelee asiasta lääkärin kanssa14.

Useat migreenikot tuntuvat kokeilleen ketogeenistä ruokavaliota hoitokeinona, sillä YouTubea selaillessa tulee vastaan useita videoita, joissa ketogeenisestä ruokavaliosta puhutaan positiiviseen sävyyn migreenin hoidossa. Myös uutiskynnys on ylittynyt, sillä esimerkiksi alla olevassa australialaisessa uutislähetyksessä on haastateltu lääkäriä sekä ketogeenisestä ruokavaliosta apua saanutta migreenikkoa. Lisäksi hakusanoilla ”migraine ketogenic” löytää useita videoita, joissa ihmiset kertovat saamastaan helpotuksesta.

Ketogeeninen ruokavalio ei ole toiminut kaikilla migreenikoilla ja joillakin se on jopa lisännyt kohtausten määrää. Turknett epäilee tämän johtuvan siitä, että ketogeenistä ruokavaliota on toteutettu ns. likaisesti eli syöden teollisesti tuotettua, vähähiilihydraattista ruoankorviketta tai itse tehtyjä ketoleivonnaisia tms., jotka sisältävät mm. makeutusaineita ja muita teollisesti tuotettuja aineita. Hän suositteleekin ketogeenistä ruokavaliota aloittavaa migreenikkoa rakentamaan ruokavalion ns. puhtaasti eli oikeita ruokia, kuten rasvaista lihaa, kananmunia, oliiviöljyä, salaatteja, kasviksia, pähkinöitä ja rasvaisia maitotuotteita hyödyntäen.15 Koska itse sovellan omassa hoidossani Stantonin ajatuksia, joiden mukaan natriumin saanti on migreenikoille perusterveitä tärkeämpää, ja koska ketogeenin ruokavalio poistaa nestettä ja samalla suolaa12, epäilen, että puhtaan keton lisäksi kannattaa pitää huolta siitä, että ruokavaliolla saa riittävästi suolaa sekä muita elektrolyyttejä. Migreenikoilla on tyypillisesti alhainen verenpaine16, joten suolan lisäämistä ei tarvitse mielestäni pelätä.

En ole täysin perillä, että mikä on tällä hetkellä Suomessa virallinen suhtautuminen hiilihydraattien vähentämiseen. Epilepsian – joka on migreenin tavalla neurologinen sairaus – hoidossa ketogeeninen ruokavalion on todettu turvalliseksi17, mutta migreeniin ketogeenistä ruokavaliota ei tietääkseni Suomessa virallisesti suositella. Annan itse painoarvoa kuitenkin sille, että useampi migreenilääkäri pitää sitä vaihtoehtona, osa jopa sellaisena, jota kaikkien migreenikkojen tulisi noudattaa. Olen ymmärryksessä, että takavuosien pahin rasvakammo alkaa väistymään ja vähähiilihydraattinen ja ketogeeninen ruokavalio alkavat olla jo suositeltavia ruokavalioita mm. kakkostyypin diabeteksen hoidossa esimerkiksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa18,19.

Jos kiinnostuit aloittamaan ketogeenisen ruokavalion migreenin takia, suosittelen Josh Turkenettin kirjaa, sen voi tilata esimerkiksi Adlibrikseltä. Useat suomalaiset tahot tarjoavat myös nettivalmennusta, jos englanti ei taivu, esimerkiksi FitFarm ja Tomi Kokko. Valmennukset eivät kuitenkaan ole migreenikoille erityisesti suunnattuja, mikä kannattaa pitää mielessä. Netistä löytyy myös paljon ketogeenisen ruokavalion reseptejä ilmaiseksi, joten ruokavaliota voi kyllä kokeilla täysin ilmaiseksi. Suosittelen esimerkiksi sivustoa Ketoreseptit, joskin meidän migreenikkojen kannattaa jättää väliin kaikenlaiset ketokakut ja leivät.

Oman migreenini hoito perustuu osittain ruokavalion ketogeenisuuteen, joskin nykyään ruokavalioni on enemmän käytännön syistä vähähiilihydraattinen, mikä tarkoittaa, että saan ravinnosta sen verran hiilihydraatteja (=50–100 g/vrk), että kehoni ei ole jatkuvassa ketoosissa. En pidä enää tarkkaa kirjaa, joten todennäköisesti kehoni käy aina silloin tällöin myös ketoosin puolella. Olen tunnistanut, että rajut verensokerin vaihtelut ovat minulle migreenitriggerit, mutta välttämättä ne eivät sitä tietenkään kaikille ole.

Aloitin itse ketogeenisen juuri Josh Turknettin kirjan innoittamana hieman ennen kuin tutustuin Stantonin ajatuksiin syksyllä 2020. Ehdin noudattaa ketogeenistä ruokavaliota jonkin aikaa ja itse huomasin saavani jo pelkästä siitä huomattavaa hyötyä. Aloitusvaihe oli kuitenkin aika raskas, sillä kehoni himoitsi hiilihydraatteja ja sokeria, ja ensimmäiset viikot tuntuivat todella hankalilta. Muutaman kuukauden kuluessa kuitenkin helpotti ja noin puolen vuoden kohdalla huomasin päässeeni ns. ”sokerikoukusta” lopullisesti eroon. Nykyään migreenilleni sopivalla tavalla syöminen on helppoa, sillä saan epäsopivista ruoista muitakin oireita (mm. vatsakipua, aivosumua ja yleistä huonoa oloa) ja olen huomannut, että kehoni nimenomaan ilmoittaa kaipaavansa terveellisiä ruokia. Migreeniruokavalion noudattaminen ei ole ollut minulle pitkään aikaan enää minkäänlainen taakka, vaan ainoastaan nautinto. Kärsivällisyys siis palkitaan, kun keho oppii pois sokerikoukusta.

Oletko sinä saanut apua ketogeenisestä ruokavaliosta?

Lähteet:

1 Josh Turknett & Jenny Turknett. 2013. The migraine miracle: a sugar-free, gluten-free, ancestral diet to reduce inflammation and relieve your headache for good. New Harbinger Publications, Inc.

2 Truman G. Schnabel. 1928. An Experience with a Ketogenic Dietary in Migraine. Annals of Internal Medicine. Saatavissa: https://www.acpjournals.org/doi/abs/10.7326/0003-4819-2-4-341

3 Clifford J. Barborka. 1930. Results of treatment by ketogenic diet in fifty cases. JAMA. Saatavissa: https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/245128

4 R Scott Strahlman. 2006. Can ketosis help migraine sufferers? A case report. Headache. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16412174/

5 EH Kossoff, J Huffman, Z Turner & J Gladstein. 2009. Use of the modified Atkins diet for adolescents with chronic daily headache. Saatavissa: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/j.1468-2982.2009.02016.x?journalCode=cepa

6 Aintzane Urbizu, Ester Cuenca-León, Miquel Raspall-Chaure, Margarida Gratacòs, Joan Conill, Susana Redecillas, Manuel Roig-Quilis, Alfons Macaya. 2010. Paroxysmal exercise-induced dyskinesia, writer’s cramp, migraine with aura and absence epilepsy in twin brothers with a novel SLC2A1 missense mutation. J Neurol Sci. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20621801/

7 Cherubino Di Lorenzo, Antonio Currà, Giulio Sirianni, Gianluca Coppola, Martina Bracaglia, Alessandra Cardillo, Lorenzo De Nardis, Francesco Pierelli. 2013. Diet transiently improves migraine in two twin sisters: possible role of ketogenesis?  Funct Neurol. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24598400/

8 C Di Lorenzo, G Coppola, G Sirianni, G Di Lorenzo, M Bracaglia, D Di Lenola, A Siracusano, P Rossi, F Pierelli. 2015. Migraine improvement during short lasting ketogenesis: a proof-of-concept study.  Eur J Neurol. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25156013/

9 Cherubino Di Lorenzo, Gianluca Coppola, Martina Bracaglia, Davide Di Lenola, Maurizio Evangelista, Giulio Sirianni, Paolo Rossi, Giorgio Di Lorenzo, Mariano Serrao, Vincenzo Parisi, Francesco Pierelli. 2016. Cortical functional correlates of responsiveness to short-lasting preventive intervention with ketogenic diet in migraine: a multimodal evoked potentials study.  J Headache Pain. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27245682/

10 Cherubino Di Lorenzo, Gianluca Coppola, Martina Bracaglia, Davide Di Lenola, Giulio Sirianni, Paolo Rossi, Giorgio Di Lorenzo, Vincenzo Parisi, Mariano Serrao, Mackenzie C Cervenka, Francesco Pierelli. 2019. A ketogenic diet normalizes interictal cortical but not subcortical responsivity in migraineurs.  BMC Neurol. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31228957/

11 Cherubino Di Lorenzo, Alessandro Pinto, Roberta Ienca, Gianluca Coppola, Giulio Sirianni, Giorgio Di Lorenzo, Vincenzo Parisi, Mariano Serrao, Alessandra Spagnoli, Annarita Vestri, Jean Schoenen, Lorenzo M Donini, Francesco Pierelli. 2019. A Randomized Double-Blind, Cross-Over Trial of very Low-Calorie Diet in Overweight Migraine Patients: A Possible Role for Ketones?  Nutrients. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31357685/

12 Angela A. Stanton. 2017. Fighting the migraine epidemic: Complete guide how to treat & prevent migraines without medications. CreateSpace Independent Publishing Platfrom. ISBN-13: 9781546976370.

13 Alexander Mauskop. 2021. The end of migraines – 150 ways to stop your pain. New York Headache Center. ISBN: 978-7362868-0-7.

14 Katy Munro. 2021. Managing your migraine. Penguin life experts. ISBN: 978-0-241-51428-3.

15 Josh Turknett. 2020. Keto for Migraine. A Healthy Brain Solutions Publications.

16 Markku Nissilä. 26.8.2017. Onko päänsärkysi sittenkin migreeniä? Neurologi vastaa yleisiin kysymyksiin päänsärystä. Haastattelu. Saatavissa: https://www.is.fi/terveys/art-2000005340251.html. Viitattu: 2.9.2021.

17 Miia Soininen. 26.2.2010. Ketogeeninen dieetti on turvallinen apu epilepsiassa. Lääkärilehti. Saatavissa: https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/ketogeeninen-dieetti-on-turvallinen-apu-epilepsiassa/

18 Andreas Eenfledt. 23.9.2013. A low-carb diet most effective for weight loss. Saatavissa:  https://www.dietdoctor.com/swedish-expert-committee-low-carb-diet-effective-weight-loss. Viitattu: 23.2.2022.

19 Joshua J. Joseph, Prakash Deedwania, Tushar Acharya, David Aguilar, Deepak L. Bhatt, Deborah A. Chyun, Katherine E. Di Palo, Sherita H. Golden, Laurence S. Sperling and on behalf of the American Heart Association Diabetes Committee of the Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Clinical Cardiology; and Council on Hypertension. 2022. Comprehensive Management of Cardiovascular Risk Factors for Adults With Type 2 Diabetes: A Scientific Statement From the American Heart Association. AHA Journals. Saatavissa: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000001040

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *