Tauriini migreenin kohtaushoidossa

Tauriini on luontainen aminohappo, joka toimii hermoston välittäjäaineena. Välittäjäaineet ovat kemiallisia viestinviejiä hermosolujen välillä ja olen kuvannut niitä tarkemmin aikaisemmassa kirjoituksessani hermosolujen viestinnästä. Lisäksi tauriini on nk. osittain välttämätön aminohappo, mikä tarkoittaa, ettei ihmiskeho pysty valmistamaan sitä riittävästi, mutta sitä ei myöskään tarvita kuin stressaavissa tilanteissa ja sairastaessa. Ravinnosta tauriinia saadaan lihasta, kalasta ja maitotuotteista, kasvikunnan tuotteissa sitä ei ole juurikaan.1

Tauriinin on esitetty liittyvät migreeniin, sillä migreenikoilla on tutkimusten mukaan perusterveitä suuremmat tauriinimäärät veren plasmassa ja selkäydinnesteessä2,3 ja pienemmät määrät virtsassa4. Sen sijaan tauriinivalmisteiden käytöstä tehtyjä tutkimuksia en lääketieteellisen tutkimuksen tietokannasta PubMedistä löytänyt eli ilmeisesti sitä ei ole tutkittu migreenin kohtaushoidossa. Energiajuomat, jotka hyvin usein sisältävät tauriinia, on mainittu muutamassa migreenikirjassa kohtauksen hoitokeinona, mutta yleensä vaikuttavan ainesosan on oletettu olevan tauriinin sijaan kofeiini. Tämä onkin ensimmäinen kirjoitukseni, joka perustuu vain keskustelupalstoilta tehtyihin havaintoihin.

Olen itse huomannut ensimmäiset maininnat tauriinista todennäköisesti Migreeniyhdistyksen ylläpitämässä suomenkielisessä FB-ryhmässä, mutta muistan vuosien takaa myös lukeneeni tämän tarinan, jossa henkilö kertoo alun perin kokeilleensa energiajuomaa alkavaan migreeniin ja yllättäen se toimi. Alkuun hän ajatteli, että kyse oli sattumasta, mutta kun sama energiajuoma pysäytti useamman kohtauksen, alkoi hän uskoa, että energiajuomassa oli jotain, mikä auttoi. Hän yritti käydä ainesosaluetteloa läpi, mutta se oli pitkähkö eikä suoralta löytänyt sitä ainesosaa, joka voisi olla migreenin estäjä. Hän kokeili myös muita energiajuomia, mutta niistä ei ollut apua – kunnes ollessaan matkalla hän ei löytänyt mistään alkuperäistä energiajuomaa ja päätyi kokeilemaan sellaista, jota ei ollut aikaisemmin kokeillut. Sen ainesosaluettelo oli lyhyt: 1) hiilihapotettu vesi, 2) sokeri, 3) sitruunahappo, 4) tauriini ja 5) riboflaviini (B2-vitamiini). Kirjoittaja kertoo, että kolme ensimmäistä ainesosaa hän oli jo rajannut pois ja koska tauriinia oli molemmissa toimivissa energiajuomissa huomattavan suuria määriä ja riboflaviinia vain pieniä määriä, kallistui kirjoittaja tauriinin suuntaan. Hän hankki sitä puhtaana valmisteena, kokeili seuraaviin kohtauksiin ja huomasi pystyvänsä aina pysäyttämään alkavan kohtauksen viidessä minuutissa.

Tauriini ei toimi tietenkään kaikille näin, sillä esimerkiksi minä en huomannut merkittävää eroa sitä kokeillessani. Olen aikaisemmin kirjoittanut natrium-kalium-tasapainoteoriasta, jonka avulla tauriinin toimivuutta voidaan selittää. Teorian mukaan migreenikohtaus johtuu siitä, etteivät sähköiset hermoimpulssit pääse kulkemaan elektrolyyttien puutteen vuoksi ja sähköisen hermoimpulssin kulun estyminen estää myös kemiallisten välittäjäaineen vapautumisen. Jos hermoimpulssien kulku on estynyt sellaisilla yhteysväleillä, joilla tauriini toimii välittäjäaineena, ei sitä siis pääse vapautumaan. Jos tauriinia kuitenkin nautitaan lisäravinteena, on sitä hermoston käytössä, vaikka luonnollinen vapautuminen onkin estynyt. Tällöin elektrolyyttiepätasapaino jää ikään kuin havaitsematta eikä kortikaalinen neuraalinen vaimeneminen käynnisty (kts. kirjoitukseni migreeni patofysiologista ymmärtääksesi kortikaalisen neuraalisen vaimentumisen roolin). 5

Tauriini on lisäravinteena käytettynä täysin turvallista1. Tauriinia myydään tabletteina ja jauheena, joten jos se toimii itsellä, lienevät nämä parhaat tavat käyttää tauriinia migreenikohtauksen estohoitona. Jos et ole vielä testannut tauriinin vaikutusta, halvin tapa lienee ostaa sellainen energiajuoma, jossa tauriinia on riittävästi (esim. RedBull 1g/tölkki). Pidempiaikaiseen käyttöön en suosittele migreenikoille energiajuomien käyttöä, sillä iso osa meistä on glukoosiyliherkkiä.

Onko sinulla hyviä kokemuksia tauriinista?

Lähteet:

1 Gavin Van De Walle, Rudy Mawer. 2022. What Is Taurine? Benefits, Side Effects, and More. Healthline. Saatavissa: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-taurine#what-it-is

2 F Martínez, J Castillo, R Leira, J M Prieto, M Lema, M Noya. 1993. Taurine levels in plasma and cerebrospinal fluid in migraine patients. Headache. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8349475/

3 J F Rothrock, K R Mar, T L Yaksh, A Golbeck, A C Moore. 1995. Cerebrospinal fluid analyses in migraine patients and controls. Cephalalgia. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8706112/

4 Anjali Rao, Suryanarayana Rao. 1988. Urinary Excretion of Taurine in Migraine. Headache. Saatavissa: https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1526-4610.1988.hed2802133.x?sid=nlm%3Apubmed

5 Angela A. Stanton. 2017. Fighting the migraine epidemic: Complete guide how to treat & prevent migraines without medications. CreateSpace Independent Publishing Platfrom. ISBN-13: 9781546976370.

11 kommenttia artikkeliin “Tauriini migreenin kohtaushoidossa

 1. Olen itse menestyksekkäästi hoitanut migreeniäni energiajuomilla. Tiedän, että niissä on paljon sokeria, mutta kohtauksia on nykyisin muutenkin vain pari kertaa kuukaudessa, joten olen tämän yhden paheen sallinut itselleni koska oikeasti pidän niiden mausta.

  En tarvitse nykyään kuin käsikaupasta saatavaa ibuprofeenia ja energiajuomaa. Melkoinen ero entiseen, mm. kaikki täsmälääkkeet olen voinut jättää pois. Niistä tuli minulle välillä inhottavia oireita, energiajuomasta ei mitään.

  1. Hei ja hieno homma, että toimii sinulla! Minustakin kannattaa valita se keino, josta tulee pienimmät sivuoireet ja ihan huippua, että on keino, josta ei tule ollenkaan 🙂

 2. katsokaakin että ette kokeile mitään Aspartaamia sisältävää energiajuomaa!
  aspartaamista on mainittava tuoteselosteessa joko sen omalla nimellä tai elintarvikekoodilla E951 tai maininnalla ”sisältää fenyylialaniinin lähteen”

  Aspartaami on ollut Pentagonin kemiallisten aseiden listalla. Sillä on 92 virallisesti dokumentoitua haittavaikutusta sokeutta, MS-tautia, Alzheimeria, aivosyöpää ja kuolemaa myöten. lähde: https://www.elinahytonen.fi/2011/02/aspartaami/

 3. Täytyypä kokeilla tauriinia sitten. Tuota migreenin patofysiologiaa en ole vielä sisäistänyt.

  1. Kannattaa ihmeessä kokeilla! Minulla olevan käsityksen mukaan tauriini toimii kuitenkin vain, jos se aivojen sakannut alue olisi tuottanut tauriinia. Jos itsellä se alue liittykin esim. serotoniiniin, niin silloin tauriinista ei ole mitään apua. Tämä siis teoriaa!

   1. Aina sitä oppii jotain uutta. Olen aina luullut, että nämä hormonit tehdään vain suolistossa.

    1. En todellakaan ole aihepiirin asiantuntija, mutta hermosolut ainakin vapauttavat monia välittäjäaineiksi kutsuttuja kemikaaleja (serotoniinin, dopamiini, tauriini jne.) ja pienellä googlettelulla vaikuttaisi, että kirjallisuudessa puhutaan myös valmistamisesta eli jotain siellä hermosoluissa tapahtuu. En kuitenkaan ymmärrä prosesesseista sen tarkemmin.

 4. Myös migreeni on oire jostain, mutta en ole vielä löytänyt omalle kohdalleni tarkkaa vastausta, että mistä. Ehkä se aiheuttaja, eli syy on monen eri asian summa?

  Esimerkiksi flunssa ja influenssa -niminen tauti on vain puhdistautumisprosessia joka johtuu myrkyistä ja kuona-aineista (junk and waste) joita kehossa aina on. Keho poistaa myrkkyjä ja kuona-aineita kuumeilun, limanerityksen, virtsan, ulosteen ja hikoilemisen kautta. Siksi joillekkin tulee tätä flunssaa myös kesällä. Flunssa on kehon oma siivousprosessi. Onko migreeni sitten varoitusmerkki meille joille ei oikein ikinä tule tätä flunssaa? (mulla jo kolmas flunssaton ja kuumeeton vuosi menossa…)

  Limaneritys, kuume, tulehdus, turvotus ja tiettyjen kehon omien bakteerien alueellinen lisääntyminen ovat kehon puhdistumis- ja paranemisprosesseja. Ne voivat olla epämiellyttävän tuntuisia mutta ne ovat todellista paranemista. Valitettavasti usein ne väärintulkitaan ulkopuolisen tekijän aiheuttamaksi infektioksi ja tulehdusta estetään lääkkeillä ja bakteereita vastaan hyökätään antibiooteilla. Oireita tukahdutetaan ja flunssaista oloa helpotetaan kemikaaleilla (lääkkeillä) mikä antaa valheellisen vaikutelman parantumisesta ja valheellisen uskomuksen lääkkeiden hyödystä. Tämä estää todellisen parantumisen joka olisi tapahtunut itsestään.

  Miten tämä liittyy migreeniin? No siten, että myös migreeni voi olla vain hälytysmerkki kehon liiallisesta toksiinitasosta. Tiedän, että ei ole olemassa mitään viruksia ja virustauteja. Useimmat ”tartuntataudit” ovat vain toksemiaa. Miksi migreeni -niminen oire poikkeaisi joukosta?
  https://olennaisiafaktoja.wordpress.com/2021/08/17/sairauksien-todelliset-aiheuttajat-2/

  Tämäkin on toki vain teoriaa. Mutta kuten sotkuun menneitä lankakeriä myös tätä oirevyyhtiä kannattaa yrittää selvittää monesta eri suunnasta.

  1. Hei, olen tästä eri mieltä. Minusta migreeni on hermosolujen natriumin ja kaliumin tasapainoon liittyvä häiriö ja se johtuu migreenikkojen geneettisistä eroista mm. ionikanavista johtuen. Tai ehkä häiriö on väärä sana, vaan pikemminkin niin, että migreenikkojen hermosolut eivät ole sopeutuneet metsästäjä-keräilijä-ruokavaliosta poistumiseen eivätkä varsinkaan tähän ultraprosessoituun länsimaalaiseen ruokavalioon, ja tästä epätasapaino hermosoluissa syntyy. Teoria toki tämäkin, mutta olen nähnyt niin monen pääsevän kohtauksista kokonaan eroon tarjoamalla keholle joko natriumia tai kaliumia oireiden alkaessa, että oma usko siihen on vahva.

  1. Minulla ei ole mitään kompetenssia ottaa asiaan kantaan. Enkä tiedä onko sillä minulle varsinaista väliäkään, että mikä tuota natrium-kalium-tasapainottamista lopulta molekyylitasolla selittää, pääasia että se toimii. Toki mekanismin tarkka ymmärtäminen olisi mielenkiintoista, muttei se varsinaisesti muuttaisi mitään minun elämässäni. Jotain minun ja aika monen muunkin migreenikon kehossa kuitenkin lähtee tapahtumaan, kun tarjoaa keholle noista kahdesta sitä, josta keholla on sillä hetkellä puute. Todistin sitä taas tänä aamuna kun eilisen illan saunassa käynti oli tyhjentänyt natriumvarastoja hieman ennakoitua enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *