Arvostelussa: TENS-laite

TENS-laite (engl. Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) on ihon läpi sähköimpulsseja antava hieronta- ja kivunlievityslaite. Ostin omani alkuvuodesta 2020 ja käytin sitä hyvinkin aktiivisesti, lähes päivittäin alkuvuoden 2020 ajan. Laitteen käyttö on helppoa, lätkät liimautuvat ihoon ja ohjauslaitteella valitaan voimakkuus ja haluttu ohjelma. Minulla on käytössä tämä laite, mutta en usko, että eri TENS-laitteiden välillä on suurta eroa. Osassa on varmaankin suurempi määrä ohjelmia ja erilaiset asetukset, mutta keskeinen toimintaperiaate lienee sama. Laitteen mukana saa ohjeet siitä, miten laitetta tulee ja ennen kaikkea ei tule käyttää. Laite ei esimerkiksi sovellu niskan, kaulan tai naaman alueella käytettäväksi eli niska-hartiaseudulta sillä voi avata lähinnä hartiaa sekä lavan aluetta.1

Laitetta pystyy käyttämään samanaikaisesti arjen askareita tehdessä ja myös esimerkiksi tietokonetta käyttäessä. Ainakin omassa laitteessani on kätevä klipsi, jolla sen saa kiinni esimerkiksi housujen resoriin. Laitetta voi käyttää istualtaan ja minusta sitä on miellyttävä käyttää esimerkiksi televisiota katsellessa. Laite rentouttaa lihaksia, minkä takia se myös saattaa alkaa väsyttämään. Vähän ennen nukkumaanmenoa käytettynä se toimi minusta hyvin nukahtamisen apuna.

Pienellä voimakkuudella laitteen käyttö tuntuu kuin lihakset hieman väreilisivät, suuremmalla voimakkuudella lihasten voimakkaan supistumisen tuntee. Liian suurella voimakkuudella supistus aiheuttaa kipua, mikä ei tietenkään ole tarkoitus. Oma suositukseni on aloittaa laitteen käyttö mieluummin hieman liian pienellä teholla kuin liian suurella, sillä minulle liian voimakas käyttö laukaisi migreenikohtauksen seuraavaksi aamuksi useamman kerran. Jokaisen tulisi tietysti hakea omat rajansa, mutta minulle tuntemuksen tuli aina pysyä väreilevänä eikä se saanut tuntua ollenkaan supistavalta.

Koin, että laitteen käytön myötä niskahartiaseutu pysyi paremmin avoinna ja pystyin pidentämään hierojalla käynnin väliä eli tätä kautta laite maksoi itsensä takaisin. TENS-laitteiden hinnat vaihtelevat 100 € molemmin puolin, minkä lisäksi täytyy varautua uusimaan ihoon kiinni laitettavat lätkät noin 150 käyttökerran välein. Minusta lätkät eivät pysyneet hyvinä ihan näin pitkään. Uudet lätkät maksavat noin 30 €.

TENS-laite voi helpottaa myös kipua ja ainakin yhden tutkimuksen2 mukaan sillä saatiin hyviä tuloksia myös migreenin kivun lievityksessä. Kokeilin tätä itsekin, mutta en valitettavasti huomannut minkäänlaista eroa. Mahdollista kuitenkin on, että osa saa laitteesta apua myös kohtauksen lievittämiseen ja jos laitteen päättää hankkia, kannattaa sitä varmasti kokeilla.

TENS-laite on ollut mukana ainakin yhdessä tutkimuksessa3, jossa tutkittiin sen vaikutusta migreenin ennaltaehkäisyssä. Tutkimuksessa tutkittiin samanaikaisesti myös laserterapiaa ja akupunktiota. Tutkimuksessa ei ollut verrokkiryhmää. Joka tapauksessa tutkijoiden mukaan päänsärkypäivien määrä väheni kaikissa tutkimusryhmissä merkittävästi, akupunktion ollessa tutkituista hoitomuodoista tehokkain. Säännöllisesti käytettynä TENS-laite voi siis vähentää kohtausten määrää.

Otin itse laitteen käyttöön sellaisessa elämänvaiheessa, jossa oma migreenini oli lähtenyt kroonistumaan ja kohtauksia alkoi olla jopa kolme viikossa. Koska niskahartiaseudun jäykkyys ja laajempi kasvojen alueen ja purulihasten jännittäminen on ollut minulle aina iso triggeri, tein kyseisenä ajankohtana ison rahallisen panostuksen ja kävin migreeniin erikoistuneella hierojalla 10 kerran hoitosarjan, hankin purentakiskon sekä TENS-laitteen. Lisäksi tein ohjattuja meditaatioita, joissa keskityttiin yläkropan rentouttamiseen. Näiden toimenpiteiden avulla sain muutaman kuukauden ajanjakson aikana palautettua kohtausvälin 2-3 krt/kuukaudessa, jota se oli minulla jo vuosia ollutkin.

Yhteenveto: TENS-laitteen osalta on jonkinlaista tutkimusnäyttöä siitä, että se voi ehkäistä migreenikohtauksia sekä lieventää kipua. Minua laite on auttanut yhdessä hieronnan, purentakiskon ja yläkropan rentoutusmeditaatioiden kanssa pitämään niskahartiaseudun paremmin auki ja olen kokenut tämän yhdistelmän vähentäneen migreenikohtausteni määrää. Kivun lievitykseen sen sijaan en saanut laitteesta minkäänlaista apua. Suosittelen laitetta, jos koet, että oma migreenisi liittyy vahvasti niskahartiaseudun jumeihin, mutta epäilen, että sillä tuskin on vaikutusta muista syistä laukeaviin migreeneihin. Kivunlievitykseenkin laitetta voi kokeilla, mutta yksinään sen kokeilumahdollisuuden takia en maksaisi laitteesta.

Lähteet:

1 Minulla käytössä olevan laitteen ohjekirja. Saatavissa: https://www.omron-healthcare.fi/on/demandware.static/-/Sites-master-catalog/default/dwa2a6867a/pdfs/EN/IM-HV-F021-EW-EN-13-09-2018.pdf

2 Nihat M Hokenek, Mehmet O Erdogan, Ummahan Dalkilinc Hokenek, Abdullah Algin, Davut Tekyol, Avni U Seyhan. 2021. Treatment of migraine attacks by transcutaneous electrical nerve stimulation in emergency department: A randomize controlled trial. Am J Emerg Med. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31983598/

3 G Allais, C De Lorenzo, P E Quirico, G Lupi, G Airola, O Mana, C Benedetto. 2003. Non-pharmacological approaches to chronic headaches: transcutaneous electrical nerve stimulation, lasertherapy and acupuncture in transformed migraine treatment. Neurol Sci. Saatavissa: Non-pharmacological approaches to chronic headaches: transcutaneous electrical nerve stimulation, lasertherapy and acupuncture in transformed migraine treatment – PubMed (nih.gov)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *