Miksi migreeni kroonistuu (ja mitä sille voi tehdä)?

Miksi migreeni kroonistuu (ja mitä sille voi tehdä)?

Migreeni määritellään krooniseksi, kun päänsärkypäiviä on kuukaudessa vähintään 15 kappaletta ja niistä 8 täyttää migreenin kriteerit. On esitetty, että määritelmää muutettaisiin niin, että jo 8 päänsärkypäivää täyttäisi kroonisen migreenin määritelmän, sillä ainakin yhdessä isohkossa tutkimuksessa jo kahdeksan kuukausittaista särkypäivää aiheutti merkittävää alenemaa elämänlaatuun. Muutoksen suurimmat vaikutukset kohdistuisivat lähinnä tutkimustyöhön, joskin itse näen, että rajan alentuminen voisi parantaa suhtautumista migreeniin oikeana, elämänlaatua merkittävästi häiritsevänä sairautena.1

Joka vuosi arviolta 2,5 % kohtauksellista migreeniä sairastavaa siirtyy kroonikoksi ja kroonikoista joka viides siirtyy takaisin kohtaukselliseen migreeniin kahden vuoden kuluessa2. Lääketiede ei pysty tällä hetkellä selittämään tarkalleen, miksi näin käy, mutta yleisimmän kroonistumiselle syyn epäillään olevan kipulääkkeiden liikakäyttö, sillä puolet kroonisen migreenin määritelmän täyttävistä palaa kohtaukselliseen migreeniin lääkevieroituksen jälkeen3. Toisaalta tämä tarkoittaa, että puolet ei palaa ja tällöin syy kroonistumiselle on jossain muualla. En löytänyt virallisemmista lähteistä juurikaan selityksiä sille, mistä on kyse tämän puolikkaan osalta, mutta yhden lähteen mukaan ylipaino sekä metabolinen oireyhtymä altistavat migreenin kroonistumiselle4. En kuitenkaan usko, että nämä kokonaan selittävät toista puolikasta. Epävirallisimmista lähteistä eli suomen- ja englanninkielisiltä keskustelufoorumeilta (mm. FB-ryhmät, Jodel, migreeniaiheiset IG-tilit) olen törmännyt seuraaviin yksittäiskertomuksiin kroonistumisen syinä:

  • Uusi koti tai työpaikka, jossa mahdollinen sisäilmaongelma
  • Ongelmat työilmipiirissä tai muuten kuormittava työ
  • Vuorotyön aloittaminen
  • Elämänkriisi, esim. läheisen kuolema tai avioero
  • Muutokset ruokavaliossa

Jos kroonistuminen tapahtui lyhyessä ajassa, voi olla tarpeen pohtia, alkoiko niihin aikoihin viettää aikaa jossain sellaisessa paikassa, jossa ei aikaisemmin juurikaan vieraillut ja olisiko mahdollista, että tässä paikassa olisi sisäilmaongelma.

Jos taas työpaikalla on kuormitustilanteita, voi niitä yrittää ratkoa esihenkilön tai työterveyden kanssa, mutta usein nämä ovat pitkäaikaisia prosesseja. Jos työterveyden kautta on mahdollista päästä työpsykologille, voi siitä olla apua. Myös Migreeniyhdistys tarjoaa vertaistukiryhmiä sekä neuvontaa jäsenilleen. Suositan vahvasti hyödyntämään yhdistyksen palveluita, sillä jäsenmaksu ei ole kallis.

Vuorotyön osalta voi yrittää töissä keskustella – joillakin työpaikoilla voi olla mahdollista tehdä vain yhtä vuoroa lääkärin määräyksestä. Migreenikolle vuoron olisi hyvä olla päivä- tai iltavuoro, sillä riittävä ja säännöllinen nukkuminen on meille tärkeää4. Jos tämä ei ole mahdollista, voi olla tarpeen pohtia jopa alanvaihtoa.

Äkillinen ja yllättävä elämänkriisi voi aiheuttaa stressireaktion4, mikä voisi selittää sen migreeniä mahdollisesti kroonistavaa vaikutusta. Myös tässä yhteydessä Migreeniyhdistys voi olla hyvä paikka hakea apua.

Muutokset ruokavaliossa ovat joidenkin kertomuksen mukaan aiheuttaneet migreenin kroonistumista. On olemassa tutkimusnäyttöä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentää migreenikohtauksia4,5, jolloin huomattavasti hiilihydraatteja ja sokeria painottava ruokavalio voisi niitä taas lisätä. Myös useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteiden tai niiden lisäravinnekäytön on havaittu olevan yhteydessä migreenikohtausten määrään1, jolloin sellaiset ruokavaliomuutokset, jotka vähentävät näiden luontaista saantia, voisivat lisätä kohtauksia. Olen aikaisemmin kirjoittanut magnesiumista, riboflaviinista (B2), ubikinonista, raudasta, natriumista, B6-, B9– ja B12-vitamiineista sekä D-vitamiinista. Erityisesti B-vitamiineja ja rautaa saa punaisesta lihasta, joten jos olet vähentänyt sen syöntiä, on puutoksia voinut syntyä. Lihan vähentäminen on voinut myös puolihuomaamatta lisätä hiilihydraattien osuutta ruokavaliossa, sillä kasviproteiinit esiintyvät luonnossa pääasiassa hiilihydraattien kanssa, kun taas eläinproteiinit rasvan kanssa. Toinen sudenkuoppa on liian einespainotteinen ruokavalio, jossa on migreenikkojen kannalta huonoa ainakin alhaiset vitamiinimäärät, korkeat sokeripitoisuudet sekä epäedullinen omega-3/omega-6-suhde1,4.

Joskus myös ns. migreeniruokavalion noudattaminen voi aiheuttaa pahentuneen reaktion. Esimerkiksi pieni osa ketogeenistä ruokavaliota kokeilevista huomaa migreeninsä pahentuvan5, kun taas oma kokemukseni nk. tyramiinittomasta ruokavaliosta (kts. tarkemmat tiedot tästä kirja-arvostelusta) oli migreenikohtausten määrän kaksinkertaistuminen.

Virallisissa lähteissä kroonisesta migreenistä kärsiville suositellaan lääkevieroitusta sekä estolääkkeitä, sillä molempien keinojen tehosta on näyttöä2,3. Tämän lisäksi suositellaan usein terveellistä ruokavaliota, säännöllistä unta, lisäravinteita (mm. magnesium ja riboflaviini), kehollisia rentoutushoitoja (esim. akupunktio, osteopatia) sekä terapiaa2. En kuitenkaan löytänyt tarkempaa tietoa siitä, kuinka hyviä näiden keinojen vaikutukset ovat kroonistuneeseen migreeniin.

Olen seurannut erilaisia keskustelupalstoja useamman vuoden ajan kohtalaisen säännöllisesti, ja edellä mainittujen lisäksi eniten mainintoja kroonisuudesta parantumisesta on saanut Stanton Migraine Protocol®, joka on myös oman hoitoni kulmakivi. Löydät menetelmästä lisää tietoa blogini menuvalikosta. Suositan myös kurkkaamaan menuvalikosta kohdan ”muut estohoidot”, sillä sieltä löytyy tarkempaa tietoa mm. aikaisemmin mainituista suosituksista (mm. lisäravinteet ja keholliset hoidot).

Oletko sinä päässyt eroon kroonisesta migreenistä ja millä keinoilla?

Lähteet:

1 Alexander Mauskop. 2021. The end of migraines – 150 ways to stop your pain. New York Headache Center. ISBN: 978-7362868-0-7.

2 The Migraine Trust. 2021. Chronic migraine. Saatavissa: https://migrainetrust.org/understand-migraine/types-of-migraine/chronic-migraine/#page-section-2. Viitattu: 25.4.2022.

3 IHS Classification ICHD-3. 2022. Chronic Migraine. Saatavissa: https://ichd-3.org/1-migraine/1-3-chronic-migraine/. Viitattu: 25.4.2022.

4 Katy Munro. 2021. Managing your migraine. Penguin life experts. ISBN: 978-0-241-51428-3

5 Josh Turknett. 2020. Keto for Migraine. A Healthy Brain Solutions Publications.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *