Etelänruttojuuri migreenin estohoidossa

Huomioithan, että tämän artikkelikatsauksen on kirjoittanut täysin maallikko ja mitkään tekstissä annetut suositukset eivät ole minun suosituksiani, vaan olen merkinnyt niihin lähteet. Toivon, että tarkastelet näitä lähteitä kriittisesti ja pohdit itse tai kysyt lääkäriltäsi ovatko ne uskottavia. Lisäksi olen kertonut omista kokemuksistani, mutta suhtauduthan niihin kuten täytyykin: yhden ihmisen subjektiivisiin kokemuksiin, joista ei voi tehdä yleistyksiä. Jos sinulla on pitkäaikaissairauksia tai säännöllinen lääkitys, täytyy ristivaikutusten riski aina varmistaa lääkäriltä tai muusta luotettavasti lähteestä, kuten lääkkeiden tuoteselosteesta tai apteekista.

Etelänruttojuuri (engl. butterbur) on monivuotinen, kookas asterikasvi1. Minun silmääni se näyttää lupiinin ja horsman risteytykseltä. Etelänruttojuurta kasvaa Suomessa, mutta sitä pidetään vieraslajina1 ja raakana nautittuna se maksalle erittäin myrkyllistä2. Etelänruttojuuri on toinen migreenin Käypä hoito -suositusten liitteessä mainituista yrttivalmisteista (toinen on reunuspäivänkakkara)3 ja siitä on olemassa tutkimustietoa migreenin estohoidossa:

  • Vuonna 2000 julkaistussa tutkimuksessa4,5 60 osallistujaa jaettiin joko etelänruttojuurivalmistetta (25 mg, 2 kertaa päivässä) saavaan ryhmään tai plaseboryhmään. Tutkimus kesti yli 12 viikkoa. Valmistetta saaneessa ryhmässä migreenikohtausten määrä väheni jopa 60 %. Keskimäärin kohtausten määrä väheni 1,6 kohtausta (3,4 kohtauksesta 1,8 kohtaukseen) valmistetta saaneessa ryhmässä, kun plaseboryhmässä vastaava muutos oli 0,3 kohtausta. Tutkijoiden mukaan etelänruttojuuri vaikuttaa olevan tehokas ja hyvin siedetty migreenin estohoidossa.
  • Vuonna 2004 julkaistussa tutkimuksessa6 245 migreenikkoa jaettiin kolmeen ryhmään 75 mg etelänruttojuurta saaviin, 50 mg, etelänruttojuurta saaviin ja plaseboryhmään neljän kuukauden ajaksi. Migreenikohtausten määrä vähentyi 75 mg ryhmässä 48 %, 50 mg ryhmässä 36 % ja plaseboryhmässä 26 %. Tutkijoiden mukaan 75 mg annostus oli plasebovaikutusta parempi migreenikohtausten estäjä, minkä lisäksi etelänruttojuurta siedettiin hyvin eikä se aiheuttanut haittavaikutuksia.
  • Vuonna 2005 julkaistussa tutkimuksessa7 tutkittiin etelänruttojuurta migreenin estohoidossa lapsilla ja nuorilla: 108 iältään 7–16-vuotiata lasta ja nuorta saivat etelänruttojuurta 50–150 mg/vrk neljän kuukauden ajan. 77 % tutkimukseen osallistujista raportoi kohtausten määrän vähentyneen yli 50 %. Tutkijoiden mukaan etelänruttojuuri oli tehokas ja turvallinen migreenin estohoito lapsille ja nuorille.
  • Vuonna 2008 julkaistussa tutkimuksessa8 58 lasta jaettiin joko etelänruttojuurta saavaan ryhmään, plasebovalmistetta saavaan ryhmään tai musiikkiterapiaa saavaan ryhmään 12 viikon ajaksi. Tutkijoiden mukaan etelänruttojuuri (ja musiikkiterapia) olivat vaikutuksiltaan plaseboa parempia.

Yllä mainituissa tutkimuksissa on käytetty etelänruttojuuresta tehtyä valmistetta ja ne on todettu turvalliseksi. Valmisteiden turvallisuutta on tutkittu laajemminkin ja vaikuttaa, että migreenin hoitoon käytettävät määrät ovat turvallisia9. Raakana etelänruttojuuri on kuitenkin vaarallisesta ja se voi aiheuttaa syöpää sekä lapsettomuutta, mistä johtuen on suositeltavaa käyttää tunnetun valmistajan tuotetta2. Suomessa ruttojuurivalmisteet ovat apteekkivalmisteita niiden sisältämien alkaloidien takia3.

Etelänruttojuuren toimivuutta migreenin estohoidossa ei täysin ymmärretä. Yksi selittävä tekijä voi olla sen toimiminen hermosoluissa olevien Ca2+-kanavien toiminnan estäjänä10. Toinen selittävä tekijä voi olla sen vaikutus estää CGRP-partikkelien vapautumista11,12. Kuten migreenin patofysiologiaan käsittelevässä postauksessa kirjoitin, kalsiumionien poikkeavia virtauksia esiintyy migreenikohtauksen aikana ja CGRP-partikkeleja vapautuu, joten näihin prosesseihin vaikuttaminen voi auttaa estämään tai lievittämään migreenikohtauksia.

Minulla ei ole omakohtaista kokemusta etelänruttojuuresta eikä sitä taida Suomesta saada ostettua ilman lääkärin määräystä. Ulkomaiset verkkokaupat saattavat toimittaa valmistetta Suomeen, mutta koska se voi olla väärin valmistettuna myrkyllistä, en suosittele tätä vaihtoehtoa kenellekään. Jos etelänruttojuurta kiinnostaa kokeille, suosittelen ottamaan asian puheeksi sinua hoitavan lääkärin kanssa.

Lähteet:

1 Vieraslajit. 2022. Etelänruttojuuri. Nettisivu. Saatavissa: https://vieraslajit.fi/lajit/MX.39849. Viitattu: 18.3.2022.

2 Alexander Mauskop. 2021. The end of migraines – 150 ways to stop your pain. New York Headache Center. ISBN: 978-7362868-0-7.

3 Erkki Säkö. 27.8.2008. Käypä hoito: Migreeni. Lisätietoa aiheesta: Vitamiinit, hivenaineet ja rohdoskasvit sekä homeopaattiset valmisteet. Saatavissa: https://www.kaypahoito.fi/nix01215. Viitattu: 18.3.2022.

4 M Grossmann, H Schmidramsl. 2000. An extract of Petasites hybridus is effec-tive in the prophylaxis of migraine. Int J Clin Pharmacol Ther. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11020030/

5 H C Diener, V W Rahlfs, U Danesch. 2004. The first placebo-controlled trial of a special butterbur root extract for the prevention of migraine: reanalysis of efficacy criteria. Eur Neurol. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14752215/

6 R B Lipton, H Göbel, K M Einhäupl, K Wilks, A Mauskop. 2004. Petasites hybridus root (butterbur) is an effective preventive treatment for migraine. Neurology. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15623680/

7 Raymund Pothmann, Ulrich Danesch. 2005. Migraine prevention in children and adolescents: results of an open study with a special butterbur root extract. Headache. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15836592/

8 Rieke Oelkers-Ax , Anne Leins, Peter Parzer, Thomas Hillecke, Hans V Bolay, Jochen Fischer, Stephan Bender, Uta Hermanns, Franz Resch. 2008. Butterbur root extract and music therapy in the prevention of childhood migraine: an explorative study. Eur J Pain. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17659990/

9 Nora Anderson, Tatjana Meier, Jürgen Borlak. 2009. Toxicogenomics applied to cultures of human hepatocytes enabled an identification of novel petasites hybridus extracts for the treatment of migraine with improved hepatobiliary safety. Toxicol Sci. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19770483/

10 Silja Horak, Alexandra Koschak, Hermann Stuppner, Jörg Striessnig. 2009. Use-dependent block of voltage-gated Cav2.1 Ca2+ channels by petasins and eudesmol isomer. J Pharmacol Exp Ther. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19369579/

11 Silvia Benemei, Francesco De Logu, Simone Li Puma, Ilaria Maddalena Marone, Elisabetta Coppi, Filippo Ugolini, Wolfgang Liedtke, Federica Pollastro, Giovanni Appendino, Pierangelo Geppetti, Serena Materazzi, Romina Nassini. 2017. The anti-migraine component of butterbur extracts, isopetasin, desensitizes peptidergic nociceptors by acting on TRPA1 cation channel. Br J Pharmacol. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28622417/

12 Johanna Kleeberg-Hartmann, Birgit Vogler, Karl Messlinger. 2021. Petasin and isopetasin reduce CGRP release from trigeminal afferents indicating an inhibitory effect on TRPA1 and TRPV1 receptor channels. J Headache Pain. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33849430/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *