Akupiste LI4 – apua kivunlievitykseen?

Akupiste LI4 sijaitsee peukalon ja etusormen väliin jäävän kolmiomaisen alueen keskellä. Varsinaista tieteellistä kirjallisuutta en tähän liittyen löytänyt, mutta päätin tehdä siitä oman erillisen blogipostauksen, koska se mainitaan migreenilääkäri Carolyn Bernsteinin kirjassa The Migrain Brain kokeilemisen arvoisena1, minkä lisäksi sen painelu on, ihme ja kumma, auttanut myös minua silloin kun kipu on ollut noin 3–5 (asteikolla 1–10). Pisteen painelun vaikutus omaan kipuun on myös helppo ja ilmainen testata, joten siitäkin näkökulmasta halusin tämän vinkin jakaa.

Bernsteinin mukaan tämän pisteen kautta kulkee meridiaani, joka kulkee myös pään ja silmien alueella. Kyseisessä kohdassa akupiste on suhteellisen lähellä ihoa, jolloin alueen kevyt hieronta tai painelu voi helpottaa päänsärkyä. Tämä piste ei vaikuta päälaella tai takaraivolla olevaan särkyyn. Kaikki eivät tietenkään saa siitä apua, mutta kokeilla varmasti kannattaa.

Minä testasin akupisteen hierontaa ensimmäisen kerran migreenikohtaukseen, jonka kipu oli keskivoimakas ja yllätyksekseni koin saavani siitä helpotusta. Minulla akupisteen kohta oli todella kipeä, joten olen miettinyt, onko sillä voinut olla vaikutusta, että painelu aiheutti kipua, jolloin päänsärky tuntui lievemmältä. Selasin jonkin verran tähän liittyviä nettikeskusteluja ja moni mainitsi kohdan olevan kipeä, joten se on varmasti myös hyvä tuntomerkki paikantaa akupiste.

Pitkän päälle hierominen käy raskaaksi, minkä takia akupisteen painantaan on saatavissa myös valmiita klipsejä. Todennäköisesti myös jäykkä pyykkipoika ajaa saman asian. Tilasin itse muutaman Aculief-merkkisen klipsin ja olen ollut niihin tyytyväinen. Minulla on naisen keskikokoinen käsi ja minulle klipsit olivat juuri sopivan kokoisia. Ne löystyvät käytössä, joten jos haluat klipsejä ostaa, niin suosittelen tilaamaan useamman samalla kertaa. Klipsit ovat pysyneet hyvin paikallaan mm. tietokonetta käyttäessä sekä nukkuessa. Ehdin testata klipsejä vajaaseen kymmeneen kohtaukseen ja hieman yli puolessa sain niihin apua. Jos kohtauksen kipu yltyi voimakkaaksi, ei klipsistä ollut enää minulle apua. Sen sijaan ollessa ketogeenisellä ruokavaliolla, jolloin kohtaukseni olivat paljon lievempiä, klipsistä oli usein apua. En kuitenkaan usko, että tästä on miksikään ihmeratkaisuksi kenellekään, mutta se saattaa toimia helpottajana samalla tavalla kuin esimerkiksi kylmä. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, sillä mitään hävittää ei ole!

Lähteet:

1 Carolyn Bernstein & Elaine McArdle. 2008. The migraine brain: your breakthrough guide to fewer headaches, better health. Free Press. 1. painos. Sivut: 203–204.

2 kommenttia artikkeliin “Akupiste LI4 – apua kivunlievitykseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *