Kuukautisiin liittyvä migreeni

Migreenikohtausten katsotaan olevan kuukautisten aiheuttamia, jos ne alkavat aikavälillä kaksi päivää ennen vuodon alkua ja kolmas vuotopäivä. Vastaavasti ovulaatioon liittyvät migreenit tulevat kierron puolivälissä. Kuukautismigreenistä puhutaan, kun henkilön kaikki migreenikohtaukset liittyvät kuukautiskiertoon, ja kuukautiskiertoon liittyvästä migreenistä puhutaan, kun kuukautiskierto selittää vain osan henkilön kohtauksista. Syy kohtausten taustalla on kuitenkin todennäköisesti sama: estrogeenitasojen lasku.1

Estrogeeni on yleisnimitys useille samankaltaisen kemiallisen rakenteen omaaville hormoneille sekä synteettisille valmisteille, joilla on vastaava rakenne. Estrogeenillä on keskeinen rooli mm. naisellisten piirteiden muodostumisessa, murrosiän käynnistymisessä sekä kuukautiskierron säätelyssä. Sen määrä on korkeimmillaan ovulaation aikana, jonka jälkeen se laskee. Tämän jälkeen määrä pysyy tasaisena, kunnes se hieman ennen kuukautisia tipahtaa jälleen. Kuukautisten jälkeen se nousee tasaisesti, kunnes hieman ennen ovulaatiota sen määrä nousee huomattavasti. Migreenikoilla estrogeenitasojen on todettu tippuvan kuukautiskierron loppuvaiheessa keskimäärin perusterveitä enemmän.1,2

Arvioiden mukaan noin 60–70 % naismigreenikoista kärsii joko kuukautisiin tai ovulaatioon liittyvästä migreenistä2. Kohtausriski kuukautisten aikaan on kaksinkertainen ja erityisen riskialtisajankohta on kaksi päivää ennen kuukautisten alkua, jolloin kohtauksen todennäköisyys nousee 71 prosenttiin. Tämän lisäksi kuukautisiin liittyvää migreeniä pidetään erityisen voimakkaana ja kivuliaana: kuukautisten ensimmäisestä päivästä kolmanteen päivään oksentamisen todennäköisyys kohtauksen yhteydessä kasvaa viisinkertaiseksi. Lisäksi monet ovat raportoineet, että kuukautisten aikaiset kohtaukset ovat voimakkaampia ja kestävät pidempään kuin muiden ajankohtien kohtaukset.1 Migreenikoilla on myös kohonnut riski runsaisiin kuukautisiin, endometrioosiin sekä monirakkulaoireyhtymään, mitkä voivat osaltaan pahentaa kipuja3.

Migreenikirjallisuudessa on esitetty, että estrogeenitasojen lasku voisi herkistää prostaglandiineille, joita kohtu vapauttaa. Estrogeenitasojen ja migreenikohtauksen kipumekanismiin liitetyn CGRP-tasojen on myös huomattu vaikuttavan toisiinsa. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan suoraan selitä miksi kuukautiskierto synnyttää migreenikohtauksia.3 Oma hoitoni perustuu pitkälti natrium-kalium-tasapainoteoriasta johdettuun hoitoon ja estrogeenitasojen muutoksesta löytyykin linkki tähän: estrogeeneihin lukeutuva estradioli vaikuttaa kehon nestetasapainoon lisäämällä sekä nesteen että natriumin määrää kehossa. Vaikutusmekanismina on todennäköisesti natriumin lisääntynyt imeytyminen munuaisista, jolloin myös vettä jää kehoon enemmän.4

Alla olevassa kuvassa on esitetty yhteen tutkimukseen perustuen estrogeenin ja kloridin määriä kuukautiskierron eri vaiheissa. Koska kloridin ja natriumin määrät kehossa ovat suoraan verrannollisia toisiinsa5, antaa kuva vahvaa suuntaviivaa myös siitä, kuinka natrium-tasot käyttäytyvät kuukautiskierron eri vaiheissa.

Kuvasta nähdään, että estrogeenin määrän sekä kloridin – ja tällöin myös natriumin – määrän välinen korrelaatio on käänteinen. Natrium-kalium-tasapainoteorian näkökulmasta tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että estrogeenitasojen laskiessa, natriumia (ja vettä) on kehossa tavallista enemmän. Tällöin sen määrää ravinnosta tulisi vähentää ja kaliumin vastaavasti lisätä, jotta natriumin ja kaliumin välinen tasapaino säilyy. Jos natrium-kalium-tasapainoteorian mukainen hoito ei ole sinulle ennestään tuttu, olen kuvannut täällä tarkemmin, mitä se tarkoittaa ja täällä, miten sen voi itse aloittaa. Käytännössä, jos haluat hoitaa kuukautismigreeniä tällä tavalla, voit hyödyntää tekemääni aterialaskuria ja asettaa siinä kalium-natriumsuhteen huomattavan kaliumpainotteiseksi. Oma vinkkini on, että alkuun kannattaa kokeilla suhdetta 3:1 ja katso millaisia vaikutuksia sen avulla saat.

Migreenikirjallisuudessa on tunnistettu, että magnesiumista on apua erityisesti kuukautisiin liittyvissä kohtauksissa. Useissa migreenikirjoissa suositellaan migreenikoille säännölliseen käyttöön 400 mg päivittäistä annosta.1,3,6

Natriumin kertymisen lisäksi jokin osa kuukautismigreenistä voisi johtua hermoston lisääntyneestä aktiivisuudesta kuukautisten aikaan7 ja siitä, että tämä aktiivisuus yleisesti kuluttaa elektrolyyttejä kehosta loppuun. Tällöin taas natriumin lisääminen voi auttaa eli ohje on käytännössä päinvastainen edelliselle8. Parhaiten todennäköisesti selville saa vain kokeilemalla, että kaipaako oma keho enemmän natriumia vai kaliumia. Koska natriumin kertyminen kerää myös vettä, oman aamupainon tarkkailu voi indikoida lähteekö keho keräämään nestettä ennen kuukautisiin liittyvää kohtausta. Jos näin käy, tällöin hoitokeinoksi valikoituu kaliumin painottaminen. Magnesiumin lisäämisestä on luultavasti hyötyä kaikille, joten oma näkemykseni on, että se kannattaa ottaa käyttöön.

Jos kuukautismigreeniä haluaa hoitaa lääkkein, useissa migreenikirjoissa neuvotaan aloittamaan kohtauslääkitys jo etupainotteisesti. Osassa kirjoja suositellaan kohtauslääkkeen käyttöä estolääkemäisesti, jos kuukautisiin tai ovulaatioon liittyvät kohtaukset tulevat aina säännöllisesti kierron samoina päivinä.  Keskustelethan kuitenkin oman lääkärisi kanssa tästä mahdollisuudesta ja lääkkeiden käyttöön liittyvistä ylärajoista ja maksimimääristä ennen ohjeen soveltamista.

Oletko sinä saanut kuukautisiin tai ovulaatioon liittyvät kohtaukset taklattua?

Lähteet:

1 Carolyn Bernstein & Elaine McArdle. 2008. The migraine brain: your breakthrough guide to fewer headaches, better health. Free Press.

2 Cleveland Clinic. 3.3.2021. Menstrual Migraines (Hormone Headaches). Saatavissa: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8260-menstrual-migraines-hormone-headaches. Viitattu: 17.1.2022.

3 Katy Munro. 2021. Managing your migraine. Penguin life experts. ISBN: 978-0-241-51428-3.

4 Nina S. Stachenfeld. 2010. Sex Hormone Effects on Body Fluid Regulation. Exerc Sport Sci Rev. Saatavissa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2849969/

5 Medscape. 28.9.2020. Chloride. Saatavissa: https://emedicine.medscape.com/article/2087713-overview. Viitattu: 17.1.2022.

6 Alexander Mauskop. 2021. The end of migraines – 150 ways to stop your pain. New York Headache Center. ISBN: 978-7362868-0-7.

7 Juan Pablo Del Río, María I. Alliende, Natalia Molina, Felipe G. Serrano, Santiago Molina and Pilar Vigil. 2018. Steroid Hormones and Their Action in Women’s Brains: The Importance of Hormonal Balance. Front. Public Health. Saatavissa: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpubh.2018.00141/full

8 Angela A. Stanton. 2017. Fighting the migraine epidemic: Complete guide how to treat & prevent migraines without medications. CreateSpace Independent Publishing Platfrom. ISBN-13: 9781546976370.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *