Kirja-arvostelu: The End of Migraines

Tunnetun migreenilääkärin Alexander Mauskopin alkuvuodesta 2021 julkaistu The End of Migraines – 150 ways to stop your pain on erittäin kattava, sekä lääkkeetöntä että lääkehoitoa huomioiva opus, joka on kirjoitettu 2020-luvun ihmiselle. Kirja ei siis turhia löpise, vaan kokoaa hyvin tiiviiden otsikoiden alle muutamat nostot tutkimustuloksista, Mauskopin omat hoitokokemukset sekä hänen suosituksensa migreenikoille. Kirja on julkaistu ensisijaisesti ekirjana ja Mauskopin on tarkoitus päivittää kirjaa sitä mukaa, kun uutta tietoa migreenin hoidosta saadaan. Kirja on mahdollista ostaa myös painettuna versiona.

Kirja sisältää – hieman nimestään poiketen – yhteensä 157 erilaista hoito- ja helpotuskeinoa migreeniin. Näistä 70 on muita kuin lääkkeitä, mutta Mauskop on nostanut tähän kategoriaan myös kaikki pistoshoidot sekä leikkaukset, joten mielestäni varsinaisia lääkkeettömiä keinoja kirjassa on esitetty 65 kpl. Sekin on toki paljon. Loput keinot ovat joko kohtaus- tai estolääkkeitä, joita Mauskop käy kattavasti läpi. En käsittele lääkepuolta tässä blogipostauksessa tarkemmin, mutta jos sopivan migreenilääkkeen löytäminen on ollut hankalaa, voi tähän osioon tutustuminen ja sen läpikäyminen yhdessä sinua hoitavan lääkärin kanssa olla hyödyllistä.

Alexander Mauskopilla on yli 30 vuoden kokemus migreenikkojen hoitamisesta. Hän on mm. New Yorkissa toimivan New York Headache Centerin perustaja ja johtaja sekä kliinisen neurologian professori. Lisäksi hän julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleja sekä toimii arvioijana useammassa tieteellisessä julkaisussa (mm. The New England Journal of Medicin, Neurology ja Headache). Hän on julkaissut aikaisemminkin migreeniin keskittyviä kirjoja. Näiden lisäksi hän – kuten niin moni muukin migreenikirjailija – on itsekin migreenikko. Hän kuitenkin pitää itseään helppona tapauksena: hänelle on löytynyt sopiva kohtauslääke ja säännöllinen liikunta pitää hänen kohtauksensa kurissa.

Kirja alkaa esipuheeseen nostetulla valtavalla määrällä eri lääkäreiden kehutekstejä. Niissä kehutaan yleisesti kirjaa ja sen sisältöä, mutta myös Mauskopia migreenilääkärinä. Tämän jälkeen Mauskop avaa omaa hoitamisfilosofiaansa: ehkä hieman yllättäen hän kokee, ettei pelkkään tieteelliseen tutkimusnäyttöön nojaava hoito ole riittävä lähestymistapa, vaan migreenin hoidossa tulee ottaa huomioon myös potilaiden kokemukset ja lääkäreiden havainnot erilaisia hoitomenetelmistä, myös ne kummalliselta tuntuvat keinot. Mauskop vaikuttaakin olevan kovin avarakatseinen ja hyvin myönteinen lääkkeettömille hoitokeinoille.

Kirjan alkupuolella käsitellään myös lyhyesti migreenin tunnuspiirteitä, triggereiden tunnistamista sekä migreenipäiväkirjan pitoa. Minua hieman yllätti se, että Mauskop ei kannusta pitämään migreenipäiväkirjaa, koska tutkimusten mukaan omiin oireisiin keskittyminen ja niiden kirjaaminen voi saada ihmisen tuntemaan olonsa huonommaksi. Tämän takia hän ei näe päiväkirjan pitämistä pakollisena vaan suosittaa pohtimaan, onko se itselle todella tarpeellista. Migreenin vaikutuksia omaan hyvinvointiin voi arvioida hänen mukaansa myös MIDAS-asteikon avulla (kts. migreeniblogin aikaisempi postaus).

Kirja alkaa lääkkeettömien hoitokeinojen käsittelyllä ja on jaoteltu seuraaviin kategorioihin:

1) Ympäristö (mm. sääolosuhteet, valo)

2) Ruoka (mm. sokeri, gluteeni)

3) Liikunta (mm. aerobinen, jooga)

4) Fyysiset hoidot (mm. akupunktio, kiropraktia)

5) Uni (mm. uniapnea, levottomat jalat)

6) Lisäravinteet (mm. magnesium, CoQ10)

7) Yrttihoidot (mm. reunuspäivänkakkara, homeopatia)

9) Aromaterapia (mm. piparminttu, laventeli)

10) Sähköinen stimulaatio (mm. TENS, vagushermon stimulaatio)

11) Mieli ja keho (mm. biofeedback, kognitiivinen käyttäytymisterapia)

Kirjan sähköiseen versioon on sisällytetty valtava määrä linkkejä. Suurilta osin nämä ovat tutkimusviitteitä, mutta mukana on myös linkkejä esimerkiksi ohjattuihin meditaatioihin sekä migreenin botox-hoitoa esitteleviin videoihin. Lisäksi Mauskop on antanut suurimmalle osalle esittelemistään hoitokeinoista arvosanan (1–10). Arvosana perustuu sekä tutkimusnäyttöön että hänen omiin kokemuksiinsa migreenipotilaiden kanssa. Kirjaan ei ole otettu mukaan hoitokeinoja, jotka ovat hänestä vain 1 pisteen arvoisia, mutta yhtäkään hoitokeinoa hän ei ole myöskään arvottanut 10 pisteen arvoiseksi. Huomattavan osan keinoista hän on arvottanut pistein 2–6, mikä tarkoittaa, että hoitokeino ei auta useimpia, mutta voi tarjota suurtakin helpotusta joillekin. Näitä hän suosittaa kaikkia kokeilemaan ja etsimään niitä keinoja, joihin oma migreeni reagoi.

Lääkkeettömistä hoitokeinoista Mauskop on arvioinut parhaimmaksi:

  • Aerobisen liikunnan (8)
  • Magnesiumin (8, kts. migreeniblogin aikaisempi postaus)
  • Koentsyymi Q10:n (8, kts. migreeniblogin aikaisempi postaus)
  • Biofeedbackin (8, kts. migreeniblogin aikaisempi postaus)

Samalle arvosanalle hän on nostanut myös Botox-hoidon, jonka hän kategorisoi sisällysluettelossa lääkkeettömäksi hoidoksi. Kirjan loppuosaan hän on nostanut oman top10:nsä, jossa hän on korvannut biofeedbackin meditoinnilla, varmaankin siksi, että meditointi on helpommin itse opiskeltavissa.

Uneen, ympäristöön ja ruokaan liittyen Mauskop ei ole antanut arvosanoja. Itselleni näistä osioista silmään sattuivat seuraavat suositukset:

  • Valoherkille migreenikoille hän suosittaa FL-41 sävytettyjä laseja.
  • Hajuherkille hän suosittaa kuljettamaan mukana piparminttu- tai laventeliöljyä, ja käyttämään niitä pahojen hajujen peittämiseen.
  • Sokeri on yleinen, joskaan ei aina niin helposti tunnistettava migreenitriggeri. Ketogeenisen tai vähähiilihydraattisen ruokavalion kokeilu kannattaa. Myös gluteenitonta ruokavaliota kannattaa kokeilla.
  • Suolaa voi lisätä ruokaan, jos verenpaine on vähintään normaali. Suola tulisi lisätä terveelliseen kotiruokaan eikä niin, että suolan lisäys tehdään syömällä sipsejä, prosessoitua lihaa tai eineksiä.
  • Kahvia ei tulisi juoda kuin maksimissaan 1–2 pientä kuppia päivässä.
  • Migreenikoilla on muuta väestöä useammin levottomat jalat, mikä voi häiritä yöunia ja tätä kautta triggeröidä migreeniä. Levottomat jalat on yhdistetty raudan ja B12-vitamiinin puutteeseen.

Kirjan loppupuolella on vielä yleistä tietoa erityyppisten migreenien hoitoon liittyvistä eroista, raskausajan hoidosta sekä muista päänsärkytyypeistä kuin migreenistä.

Suositan tätä kirjaa vahvasti kaikille kahdesta syystä: se on ajan tasalla ja se on todella kattava. Päätin antaa sille arvosanaksi 5/5, vaikka se ei sisälläkään kaikkia niitä asioita, jotka ovat oman hoitoni kulmakiviä. Uskon kuitenkin vahvasti, että lähes jokaisen migreenikon on mahdollista saada tästä kirjasta jonkinlaista apua itselleen. Kirja sisältää mielestäni arvokasta tietoa myös migreenikkoja hoitaville lääkäreille ja useat kirjan alussa sitä kehuvat pitävät kirjaa nimenomaan hyvänä teoksena lääkäreille. Kirjassa on noin 160 sivua ja se on mielestäni kohtalaisen helppolukuista englantia. Ekirjaa lienee myös mahdollista kuunnella, jos omassa digilaitteessa on tällainen mahdollisuus. Valitettavasti fyysistä kopiota kirjasta ei taida saada tilattua Euroopasta, jolloin sellaisen haluavan täytynee varautua tullimaksuihin. Helpoin tapa ostaa kirja lienee Amazonista, josta sen saa sekä ekirjana että fyysisenä kopiona. Toivotan kaikille lukuiloa tämän kirjan parissa!

Lähteet:

Alexander Mauskop. 2021. The end of migraines – 150 ways to stop your pain. New York Headache Center. ISBN: 978-7362868-0-7.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *