Tyramiiniton ja histamiiniton ruokavalio migreenin estohoidossa

Kun etsii tietoa migreenin ruokavaliohoidoista, tyypillisemmin törmää suosituksiin tyramiini- ja histamiinipitoisten ruokien välttämisestä. Usein kyljessä on suositus välttää myös yksittäisiä muita ruoka-aineita, kuten kofeiinia ja alkoholia. Tunnetuin tämän ruokavalion puolestapuhuja lienee migreenilääkäri David Buchholz, joka on julkaissut aiheesta kirjankin 2000-luvun alkupuolella.

Tyramiini on monoamiini, jota esiintyy useissa ruoissa. Tyramiinia paljon sisältäviä ruoka-aineita ovat mm. kypsytetyt juustot, prosessoidut liha- ja kalatuotteet, soijatuotteet, pähkinät sekä osa hedelmistä ja kasviksista kuten avokado, banaanit ja vadelmat. Jonkin verran tyramiinia sisältävät myös mm. jogurtti, ranskalainen kerma ja piimä, sitrushedelmät, luumut, papaijat, passionhedelmät, viikunat, taatelit ja sipulit sekä suklaa. Histamiini taas on puolustusjärjestelmän vapauttama kemikaali, jota löytyy myös osasta edellä mainittuja ruoka-aineita, mutta myös esimerkiksi tomaatista ja pinaatista.1 Tarkemman listauksen löydät esimerkiksi migreenilääkäri David Buchholzin kirjasta tekemästäni arvostelusta tai ihan googlettelemalla listauksia tyramiini- ja histamiinipitoisista ruoista.

Jos tällainen ruokavalio tuntuu omalta tai kuulostaa siltä, että sitä haluaisi kokeilla, englanninkielisenä on julkaistu useita alhaisen-tyramiinin keittokirjoja. Amazonista löytyy muutaman dollarin hintaan ekirjana esimeriksi tällainen ja tällainen. Minulla ei ole kummastakaan kokemusta, mutta molemmista löytänee ainakin inspiraatiota sille, mitä syödä, jos haluaa ruokavaliota kokeilla.

Olen aiemmin kertonut, että olen itsekin kokeillut tyramiinitonta ja histamiintonta ruokavaliota Buchholzin kirjan ohjeiden mukaisesti, mutta minulla se pahensi migreenikohtauksia. En myöskään itse usko siihen, että tyramiini ainesosana olisi migreenitriggeri, sillä jo 1970-luvulla tehty tutkimus osoitti, että puhtaan tyramiinin antaminen migreenikoille ei aiheuttanut migreenikohtausta2. Sen sijaan uskon, että aiemmin listatuilla – tyramiiniakin sisältävillä – ainesosilla on jotain yhteistä. Aiemmassa triggereitä käsittelevässä postauksessa olenkin spekuloinut, että minunkin noudattama natrium-kalium-tasapainoteoria voisi selittää, miksi juuri nämä ruoka-aineet on niin usein tunnistettu migreeniä aiheuttaviksi. Jos siis olet tunnistanut, että tyramiinin välttelystä voi olla sinulle apua, suosittelen tutustumaan ajatuksiin siitä, että kyseessä olisikin tyramiinin sijaan natrium-kalium-epätasapaino, jolloin ison osan aiemmin mainituista ruoka-aineista voi palauttaa ruokavalioon, kunhan vain varmistaa, että aterian natrium-kalium-suhde on tasapainossa. Esimerkiksi moni on tunnistanut pähkinät migreenitriggeriksi, mutta ei ole tietoinen, että todennäköisesti syömällä yhdessä niiden kanssa jotain suolaista (tai vaihtamalla pähkinät suolatuiksi pähkinöiksi), migreenikohtaus voi olla mahdollista välttää.

Jos löysit tämän kirjoituksen siksi, että migreenin ruokavaliohoidot yleisesti kiinnostavat, mutta et ole niitä vielä kokeillut, niin itse en suosittele aloittamaan tästä vaan joko ketogeenisestä ruokavaliosta tai sitten tutustumaan Stantonin ajatuksiin elektrolyyttitasapainosta. Jos kuitenkin nämä on jo tullut kokeiltua, eikä apua ole tullut, voi tyramiiniton ja histamiiniton ruokavalio olla myös kokeilemisen arvoinen.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on tyramiinittomasta ja histamiinittomasta ruokavaliosta tai ruokavalion vaikutuksesta migreeniin ylipäänsä?

Lähteet:

1 David Buchholz. 2002. Heal your headache. Workman Publishing Company, Inc. ISBN: 978-0-7611-2566-2.

2 Dewey K. Ziegler & Roberta Stewart. 1977. Failure of tyramine to induce migraine. Neurology. Saatavissa: https://n.nehttps://pharmeasy.in/blog/tyramine-rich-foods-understanding-the-impact-on-your-health/urology.org/content/27/8/725.short

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *