Osteopatia migreenin ehkäisyhoidossa

Osteopatia on hoitomuoto, jossa hoitaja tekee hoidettavalle nivelten mobilisaatio- ja manipulaatiokäsittelyä sekä pehmytkudoskäsittelyä. Mobilisaatiossa käsiteltävä nivel viedään ääriasentoon rauhallisesti liikuttamalla useita kertoja. Manipulaatiossa niveleen kohdistetaan yksittäinen voimakas painallus. Molemmilla tavoilla pyritään parantamaan nivelten liikkuvuutta. Pehmytkudoskäsittelyssä käsiteltävää aluetta voidaan hieroa, venyttää ja painella. 1 Alla olevalla videolla on esimerkki yhdestä tavasta niskan alueen osteopaattiseen käsittelyyn. Käsittely alkaa noin kohdasta 1:30.

Osteopatiasta migreenin estohoidossa on julkaistu muutamia tutkimuksia ja ne ovat kaikki kohtalaisen tuoreita:

  • Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa2 42 naismigreenikkoa jaettiin osteopatiaryhmään ja kontrolliryhmään. Osteopatiaryhmän migreenikot saivat viisi 50 minuuttista osteopatiahoitoa 10 viikon aikana. Kontrolliryhmä ei saanut mitään. Tutkijoiden mukaan osteopatia auttoi vähentämään kivun voimakkuutta sekä päänsärkypäivien lukumäärää.
  • Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa3 105 osallistujaa jaettiin kolmeen ryhmään: 1) osteopatia ja lääkehoito, 2) valeosteopatia ja lääkehoito sekä 3) pelkkä lääkehoito. Ryhmät 1 ja 2 saivat 8 hoitokertaa kuuden kuukauden aikana. Tutkijoiden mukaan osteopatia on varteenotettava ja toimiva migreenin estohoitomuoto.
  • Toisessa vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa4 kahdeksan aurattomasta migreenistä kärsivää osallistui tutkimukseen, jossa osteopaattista hoitoa annettiin neljä kertaa kahdeksan viikon aikana. Vaikutuksia arvioitiin sekä yhden että kolmen kuukauden jälkeen viimeisestä hoitokerrasta. Tutkijoiden mukaan osteopatia oli tehokas migreenikivun voimakkuuden alentaja sekä elämänlaadun parantaja.
  • Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa5 11 usein kohtauksia saavaa migreenikkoa, joilla oli myös jokin mielialahäiriö, saivat neljä hoitokertaa osteopaatista hoitoa (á 45 min). Tutkijoiden mukaan osteopatia tarjosi huomattavaa helpotusta.

Tutkimustulokset ovat positiivisia, vaikkakin kaikki tutkimukset korostivat jatkotutkimuksen tarvetta hyötyjen vahvistamiseksi. On myös hyvä huomata, että tutkimusten otoskoot ovat pieniä.

Minulla ei ole jakaa omakohtaisia kokemuksia osteopatiasta, mutta keskustelupalstojen perusteella se on auttanut monia. Kuten muidenkin vastaavien hoitojen kohdalla, menetettävänä on lähinnä rahaa, joten suositan kaikkia kokeilemaan osteopatiaa avoimin mielin, jos vain budjetti antaa periksi. 

Onko sinulla hyviä (tai huonoja) kokemuksia osteopatiasta?

Lähteet:

1 Fysios. 2022. Mitä on osteopatia. Artikkeli. Saatavissa: https://www.fysios.fi/palvelut/mita-on-osteopatia. Viitattu: 13.3.2022.

2 Karen Voigt, Jan Liebnitzky, Ute Burmeister, Henna Sihvonen-Riemenschneider, Matthias Beck, Roger Voigt, Antje Bergmann. 2011. Efficacy of osteopathic manipulative treatment of female patients with migraine: results of a randomized controlled trial. J Altern Complement Med. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21385086/

3 Francesco Cerritelli, Liana Ginevri, Gabriella Messi, Emanuele Caprari, Marcello Di Vincenzo, Cinzia Renzetti, Vincenzo Cozzolino, Gina Barlafante, Nicoletta Foschi, Leandro Provinciali. 2015. Clinical effectiveness of osteopathic treatment in chronic mi-graine: 3-Armed randomized controlled trial. Complement Ther Med. Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25847552/

4 Vito Adragna,  Andrea S Bertino, Mauro Carano, Alessandro Soru, Giovanna Taranto, and Riccardo Desid-eri. 2015. O052. Migraine without aura and osteopathic medicine, a non-pharmacological approach to pain and quality of life: open pilot study. J Headache Pain. Saatavissa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4715037/

5 Mariagrazia D’Ippolito, Marco Tramontano, Maria Gabriella Buzzi. 2017. Effects of Osteopathic Manipulative Therapy on Pain and Mood Disorders in Patients With High-Frequency Migraine. J Am Osteopath Assoc: Saatavissa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28556858/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *