Acetium® (l-kysteiini) migreenin estohoitossa

Acetium® on apteekissa myytävä reseptivapaa valmistelu, jota markkinoinaan vatsaa suojaavana tuotteena. Se sisältää l-kysteiiniä, joka on luonnon oma aminohapppo ja yksi l-kysteiinin ominaisuuksista on sitoa mahalaukussa asetaldehydiä. Asetaldehydi on etanolin (alkoholin) luonnollinen palamistuote, minkä lisäksi sitä lisätään teollisesti valmistettuihin ruokiin ja juomiin maun takia. Sitä syntyy luonnostaan myös ruokiin, kuten hedelmiin tai käymisprosessin kautta valmistuviin ruokiin. Sitä on myös paljon tupakassa. Asetaldehydi on karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava ja sen on arvioitu olevan samassa luokassa asbestin, bentseenin ja tupakan kanssa. L-kysteiinin käytöstä on hyötyä asetaldihydin poistamiseen tilanteessa, jossa henkilöllä on esimerkiksi hapoton maha, refluksitauti, mahalaukun syöpä, helikobakteeritulehdus tai jos henkilö tupakoi.1

Migreeniin Acetium yhdistettiin sattumalta, kun Acetiumin patentoinut yritys Biohit alkoi saada yhteydenottoja, että joillakin henkilöillä päänsäryt olivat vähentyneet valmisteen käytön myötä2. MTV-uutisten haastattelussa vuonna 2017 Biohitin lääketieteellinen johtaja, professori Kari Syrjänen kertoo, että ”aloimme saada yhteydenottoja, joiden mukaan lääkettä käyttäneet olivat päässeet eroon myös päänsäryistään. Samansuuntaisia yhteydenottoja tuli kymmenkunta. Päättelimme, että tätä yhteyttä kannattaa tutkia, ja käynnistimme kliinisen tutkimuksen.”

Tämän kaksoissokkona toteutetun tutkimuksen tulokset julkaistiin vuonna 2019. Acetium ei osoittautunut plaseboa merkittävästi tehokkaammaksi migreenin estolääkkeeksi. Tästä huolimatta tutkimuksessa löytyi alaryhmiä, jotka hyötyvät merkittävästi Acetium®-kapseleista. Joillakin migreenipäivien määrä väheni yli 50 % ja vieläkin useammalla vähintään 25 %. Acetiumin mekanismin migreenin estohoidossa epäillään liittyvän siihen, että vähemmän asetaldehydin myötä histamiinia vapautuu syöttösoluista vähemmän. Histamiinin taas epäillään liittyvän migreenikohtaukseen pienten aivoverisuonien laajentumisen myötä. Jos Acetiumin vaikutuksia haluaa kokeilla, niin tutkimuksen perusteella suositellaan kokeilemaan annostuksena 2 kapselia 3 kertaa päivässä (aamiaisen, lounaan ja illallisen jälkeen).3

Löysin itse Acetiumin® noin viitisen vuotta sitten, kun sitä suositeltiin krapulalääkkeenä. Tässä tarkoituksessa sitä myös otin ja yllätyksekseni huomasin, että sillä kertaa migreeni jätti aamulla tulematta. Vuosien saatossa huomasin, että Acetium® ehkäisi alkoholin laukaisemaa migreeniä n. 90 %:sti. Valmistetta tulee ottaa samanaikaisesti alkoholin kanssa – vasta seuraavana aamuna siitä ei ole enää apua.

Acetiumia saa apteekista ilman reseptiä. Myös osa ravintolisävalmistajista myy l-kysteiiniä, ja esimeriksi Solgarin l-kysteiinivalmiste on huomattavasti halvempi kuin Acetium. Kannattaa kuitenkin huomata, että Solgarin valmiste sisältää huomattavasti enemmän l-kysteiiniä, eli sitä ei voi ottaa useaa tablettia illan aikana.

Acetiumin käytöllä ei ole tiedossa olevia sivu- tai haittavaikutuksia. Oma kokemukseni on, että suurehko määrä (=suositellun annostuksen ylittävä) aiheuttaa etovaa oloa, joka menee kyllä muutamassa tunnissa ohi. Suositellussa annoksessa pysyminen taas ei ole aiheuttanut minulla minkäänlaisia oireita.

Onko Acetiumista ollut sinulle apua?

Lähteet:

1 Acetium®. Saatavissa: https://www.acetium.com/fi/vatsavaivat/etusivu-uusi/ Viitattu: 7.6.2022.

2 Kirsi-Marja Peräkylä. 3.9.2017. Vatsan suojalääkkeen käyttäjiltä katosi myös migreeni – lääkkeellä ei ole haittavaikutuksia: ”Olisi iso askel migreenin hoidossa”. Saatavissa: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vatsan-suojalaakkeen-kayttajilta-katosi-myos-migreeni-laakkeella-ei-ole-haittavaikutuksia-olisi-iso-askel-migreenin-hoidossa/6541510 . Viitattu: 7.6.2022.

3 Arvopaperi. 9.8.2019. Kahden kliinisen tutkimuksen tulokset Acetium®-kapselin tehosta migreenityyppisten päänsärkykohtausten estäjänä ovat valmistuneet. Saatavissa: https://www.arvopaperi.fi/porssitiedotteet/kahden-kliinisen-tutkimuksen-tulokset-acetium-kapselin-tehosta-migreenityyppisten-paansarkykohtausten-estajana-ovat-valmistuneet/462bba1b-97ad-47e9-9eeb-b98fcea2b921 . Viitattu: 7.6.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *