Tervetuloa

Tervetuloa migreeniblogiin. Tämän blogin tarkoituksena on kertoa omasta migreenistäni ja sen hoidosta sekä esitellä migreenistä olevaa tutkimustietoa ja kirjallisuutta suomen kielellä. Olen kirjoittajana täysin maallikko, joten otathan sen aina huomioon lukiessasi blogini tekstejä.

Alun perin ajatus kirjoittamisesti syntyi, kun kaipasin itse kokonaiskuvaa migreenistä, sen synnystä ja hoidosta omaa hyvinvointiani varten ja huomasin, miten hajanaista tieto migreenistä on ja miten vähän suomenkielistä tietoa loppupeleissä on saatavilla. Olen aina tykännyt kirjoittaa ja se on ollut minulle pitkin opiskeluja keskeisin tapa oppia asioita. Kirjoitankin blogia ensisijaisena tarkoituksenani oppia itse paremmin ymmärtämään mitä kehossani tapahtuu ja miksi esimerkiksi tietyillä vitamiineilla on todettu olevan vähentävä vaikutus migreenikohtausten määrään ja voimakkuuteen1.

Olen kolmekymppinen pääkaupunkiseudulla asuva diplomi-insinöörin töitä tekevä nainen ja migreeni on kulkenut mukanani yli kymmenen vuotta. Tällä hetkellä oma hoitotasapainoni on todella hyvä ja kirjoittelen siitäkin jossain kohtaa. Aluksi kuitenkin haluan käydä läpi perusteita, sillä uskon, että jo niistä moni voi saada apua. Erilaisia sosiaalisen median migreeni-yhteisöjä seuratessani olen huomannut, että niissä toistuvat usein samat kysymykset ja pohdinnat, erityisesti uusien jäsenten osalta. Tämä kertoo minusta kahdesta asiasta: migreenistä ei ole kattavasti ajantasaista tietoa saatavilla eivätkä lääkärit, jotka migreenipotilaita kohtaavat, ole kovin hyvin perillä migreenistä ja siihen liittyvästä uusimmasta tiedosta. Tämä on osittain ihan ymmärrettävää, sillä yleislääkärit eivät voi olla kaikesta perillä kaiken aikaa. Omasta kokemuksestani minusta kuitenkin tuntuu, etteivät esimerkiksi ravinnon ja elämäntapojen merkitys ole saavuttanut välttämättä edes neurologeja, sillä näitä asioita ole otettu ainakaan minun kanssani puheeksi. Ymmärrän toki, että hyviä poikkeuksiakin on ja tieto lisääntyy koko ajan – omat hoitokokemukseni vain ovat valitettavan huonoja.

Tarkoituksenani on tehdä tänne blogiin myös kirja-arvosteluja, pääasiassa englanninkielisistä kirjoita, sillä suomenkielistä kirjallisuutta on migreenistä kirjoitettu jokseenkin vähän. Varsinkin jos huomioidaan, että migreeniä sairastaa arviolta yli 10 % väestöstä2, niin tuntuu, että suomenkielistä kirjallisuutta ja tietoa on yllättävänkin vähän tarjolla. Käsittääkseni uusin suomenkielinen migreenistä kirjoitettu kirja on lääkäri Leif Lindbergin julkaisema lähes 20 vuoden takaa3. Tällä blogilla haluan myös osittain korjata tätä puutetta, vaikken pystykään tarjoamaan ammattitasoista analyysia.

Tervetuloa mukaan, toivottavasti teksteistä on hyötyä ja apua. Otan mielellään vastaan kommentteja ja kehitysehdotuksia sekä postaustoiveita. Korostan vielä, että huomioithan aina lukiessasi, että tätä blogia ei kirjoita lääkäri eikä millään muullakaan tapaa migreenin hoitoon pätevöitynyt henkilö vaan ainoastaan kanssasairastaja, joka tykkää lukea ja tutkia asioita sekä kokeilla vaikutuksia omaan migreeniin. Pyrin merkitsemään lähteet mahdollisimman tarkasti kaikkiin postauksiin, jotta jokaisella on mahdollisuus tutustua taustoihin tarkemmin.

Lähteet:

1 Erkki Säkö. 27.8.2008. Käypä hoito: Migreeni. Lisätietoa aiheesta: Vitamiinit, hivenaineet ja rohdoskasvit sekä homeopaattiset valmisteet. Saatavissa: https://www.kaypahoito.fi/nix01215. Viitattu 7.1.2021.

2 Migreeni [nettisivuartikkeli]. Migreeniyhdistys. Saatavissa: https://migreeni.org/tietoa/migreeni/. Viitattu 7.1.2021. Artikkelin alkuperäisenä lähteenä: Steiner TJ, Stovner LJ, Vos T, et al. Migraine is first cause of disability in under 50s: will health politicians now take notice? J Headache Pain. 2018 Feb;19(1):17. doi.org/10.1186/s10194-018-0846-2.

3 Leif Lindberg. 2003. Migreeni. Ajatus kirjat. 2. painos. Gummerus Kustannus Oy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.